SEO analýza: ako prebieha a čo nám pomôže odhaliť?

Pýtate sa, ako je možné, že vás prevyšujú oveľa menší konkurenti? Prečo sa vám pri vyhľadávaní kľúčových slov súvisiacich s vaším odvetvím zobrazí vždy “tá” stránka? Faktom je, že Google nezaujíma aká veľká a úspešná je vaša firma v realite. Podľa tohto vás nebude uprednostňovať. 

Internetové vyhľadávače hodnotia vašu firmu na základe konkrétnych online faktorov. Ak majú konkurenti navrch a zobrazujú sa na prvých troch priečkach vo výsledkoch vyhľadávania, niečo by ste mali začať robiť inak. Ale čo? V tom vám pomôže SEO analýza – vaša aj konkurentov. Vďaka tomu budete vedieť vaše medzery a prvky, pre ktoré sú konkurenčné webové stránky vyhľadávačmi považované za relevantnejšie a smerodajnejšie. 

Kontrola web stránky: na čo sa zamerať?

Či už si SEO robíte svojpomocne, alebo využívate služby špecialistu, dajte si ho skontrolovať, aby ste vedeli, na čom ste a čo by bolo vhodné vylepšiť či zmeniť. Nazýva sa to aj SEO analýza a pomáha vyhodnotiť súčasný stav webovej stránky a dôvod jej umiestnenia vo vyhľadávači. Po dôkladnej analýze budete vedieť, kde sú nedostatky a ako stránku zviditeľniť. 

Komu môže SEO analýza pomôcť?

Ide najmä o klientov, ktorí ešte nemajú spustenú webovú stránku a majú seriózny záujem o to, aby fungovala správne už od samého začiatku. Do SEO optimalizácie sa oplatí investovať čím skôr, keďže ide o proces, ktorý sa prejaví až po niekoľkých mesiacoch. Mnohí klienti, ktorí SEO analýzu a optimalizáciu v začiatkoch podceňovali, si teraz búchajú hlavu o stenu. Dobrá správa je, že na vyriešenie chýb nie je nikdy neskoro! 

Okrem začiatočníkov nás často oslovujú aj klienti, ktorých SEO zaujíma a sami sa v ňom chcú zlepšovať. Profesionálna analýza a konzultácia im pomôže odhaliť slabé, ale aj silné stránky. No a v neposlednom rade sa nám ozývajú aj majitelia funkčných webových stránok, ktorým sa nedarí dosiahnuť želané pozície vo vyhhľadávačoch. Požiadajú nás o analýzu a potom sa môžu rozhodnúť, či nápravu vykonajú sami, alebo SEO zveria do rúk špecialistom z agentúry. 

Tip: Stav webovej stránky si môžete overiť prostredníctvom KW SEO test online. Tento softvér využíva viac ako 15 000 webmasterov, vlastníkov menších firiem i SEO agentúr po celom  svete. 

Najskôr analýza, až potom optimalizácia stránky

Bez dôslednej SEO analýzy by bola optimalizácia postavená na princípe pokus-omyl. Čo všetko SEO špecialista sleduje? Ešte predtým, ako sa zameriame na obsah analýzy, musíme vytýčiť ciele a výsledky, ktoré od analýzy očakávame. 

Ide o tieto: 

  • vyššia pozícia webovej stránky vo výsledkoch vyhľadávania
  • kľúčové slová a frázy s vysokou relevanciou a konkurencieschopnosťou
  • relevantný, prínosný a kvalitný obsah optimalizovaný podľa kľúčových slov
  • obsah musí byť prístupný vyhľadávačom i užívateľom internetu
  • použitie relevantných externých odkazov
  • perfektné spracovanie stránok po technickej stránke

Ako SEO špecialista pristupuje k obsahu analýzy?

Keď poznáme ciele, môžeme prejsť k obsahu SEO analýzy. 

SEO analýza pokrýva niekoľko oblastí: 

  • technickú
  • obsahovú
  • on-page
  • off-page
  • spätné odkazy
  • UX/UI analýzu
  • indexáciu webovej stránky

V rámci analýzy posúdime výber vašich súčasných kľúčových slov a v prípade potreby vám navrhneme vhodnejšie. Pozrieme sa aj na aktuálnu pozíciu a prístupnosť stránky a preveríme navigačnú štruktúru, aby sme zistili, aká šanca je, že jednotlivé stránky vyhľadávač nájde. 

Nášmu pozornému očku neujde nič a skontrolujeme, či náhodou nepoužívate zakázané postupy. Toto je veľmi dôležité, pretože vyhľadávače tieto aktivity trestajú znížením hodnotenia až vyradením z databázy. A v neposlednom rade sa treba pozrieť aj na účinnosť a použiteľnosť stránok. Pri optimalizácii webovej sledujeme aj to, či máte dostatok spätných odkazov.

SEO optimalizácia stránky: užitočné a obľúbené analytické nástroje 

Nič sa nevyrovná náhlej aktualizácii algoritmu Google, ktorá vo vás vyvolá pocit zmätku a obáv. Zdá sa, akoby vyhľadávače ako Google čakali, kým sa vám podarí všetko zladiť, a potom vypustia aktualizáciu, ktorá vaše úsilie okamžite znehodnotí.

25 SEO Tools for Optimizing Auditing & Monitoring Your Website in 2021

Dobrou správou je, že existuje niekoľko nástrojov na optimalizáciu pre vyhľadávače (SEO ) – niektoré sú bezplatné, iné platené – ktoré vám môžu pomôcť zobraziť

vašu webovú lokalitu tak, ako ju vidia vyhľadávače, napríklad Google – tak môžete zlepšiť svoje umiestnenie a relevantnosť pre cieľové kľúčové slová.

Poznámka: Niektoré z nižšie uvedených bezplatných nástrojov ponúkajú aj platené plány, zatiaľ čo niektoré z platených nástrojov ponúkajú aj bezplatné plány – odporúčame vám preto pozrieť si stránky s cenami nástrojov, ktoré vás najviac zaujímajú, aby ste zistili, ktorý plán je ideálny pre vaše potreby a ciele.

Ak chcete získať univerzálne tipy pre SEO, ktoré môžete využiť už dnes na rozvoj svojho podnikania, pozrite si nášho videoprůvodcu nižšie.

Najlepšie nástroje SEO

  1. Konzola vyhľadávania Google
  2. Google Analytics
  3. UpCity Free SEO Report Card
  4. Internet Marketing Ninjas
  5. Bing Webmaster
  6. Trendy Google
  7. Seolyzer
  8. SEOquake
  9. Seobility
  10. Skontrolujte moje odkazy
  11. BROWSEO
  12. CWVIQ
  13. Marketing Miner
  14. Ahrefs
  15. SEMrush
  16. Sitechecker
  17. SEOptimer
  18. KWFinder
  19. GrowthBar
  20. Woorank
  21. BuzzStream
  22. Moz Pro
  23. Linkody
  24. Screaming Frog SEO Spider
  25. Remove’em
  26. AnswerThePublic
  27. Hrdina kľúčových slov
  28. SpyFu
  29. Seomater
  30. ContentKing
  31. SE Ranking

Bezplatné nástroje SEO

Tieto nástroje sú bezplatné, ale môžete nájsť platenú možnosť, ktorá má viac funkcií. Podelili sme sa o niektoré z najlepších funkcií každého nástroja, ako aj o to, ako ich môžete čo najlepšie využiť pre svoju stratégiu SEO.

1. Konzola vyhľadávania Google

SEO Tool: Google Search Console

Služba Google Search Console má k dispozícii množstvo nástrojov, ktoré vám pomôžu zobraziť sa v SERP pre vyhľadávané výrazy a frázy, ktoré hľadá vaša cieľová skupina.

Ak ste majiteľom podniku alebo SEO optimalizátorom vo svojom marketingovom tíme, Search Console vám môže pomôcť vykonať počiatočnú analýzu SEO od základov alebo aktualizovať existujúcu stratégiu SEO s novými kľúčovými slovami. Konzola Google Search Console monitoruje, odstraňuje chyby a optimalizuje vaše webové stránky – a nemusíte vedieť kódovať, aby ste mohli využívať výhody tohto nástroja.

Tu je niekoľko príkladov prvkov webových stránok, o ktorých vás služba Google Search Console poučí a pomôže vám ich optimalizovať:

  • Kľúčové slová: Zistite, na aké kľúčové slová sa vaše webové stránky aktuálne umiestňujú.
  • Chyby pri prehľadávaní: Identifikujte všetky chyby prehľadávania, ktoré sa vyskytujú na vašej webovej lokalite.
  • Reakcia na mobilné zariadenia: Zistite, ako je vaša webová lokalita prispôsobená mobilným zariadeniam, a objavte príležitosti na zlepšenie mobilného zážitku pre vašich používateľov.
  • Index Google: Zistite, koľko vašich webových stránok je v indexe Google (ak nie sú v indexe Google, môžete použiť nástroj na kontrolu URL a odoslať stránku na indexovanie).
  • Analýza a metriky: Metriky súvisiace s webovými stránkami, ktoré sú pre vás najdôležitejšie, ako sú kliknutia, zobrazenia, priemerná miera prekliku (CTR) a priemerná pozícia.

3. Analytika Google

SEO Tool: Google Analytics

Hoci služba Google Analytics má platenú verziu, bezplatná verzia tohto produktu vám môže pomôcť pri správe SEO vášho webu – to platí najmä vtedy, ak službu Google Analytics spojíte s konzolou Google Search Console. Všetky údaje o SEO vašej webovej lokality pritom budú centrálne umiestnené a zhromaždené a vy môžete pomocou dotazov identifikovať oblasti, ktoré je potrebné zlepšiť pomocou kľúčových slov a fráz, na ktoré chcete, aby sa vaša webová lokalita a webové stránky umiestňovali.

Ďalšie spôsoby, ktoré môžete použiť v bezplatnej verzii služby Google Analytics na pochopenie a zlepšenie svojej SEO, sú tieto:

4. Bezplatný prehľad o optimalizácii pre vyhľadávače SEO od spoločnosti UpCity

SEO Tool: UpCity Free SEO Report

Bezplatná karta SEO Report Card od spoločnosti UpCity vám umožní analyzovať vaše webové stránky a zistiť, ako si stoja v porovnaní s konkurenciou.

Výmenou za vašu e-mailovú adresu a niekoľko údajov vám služba SEO Report Card poskytne správu, ktorá zahŕňa nasledujúce údaje:

  • Analýza pozícií: Prehľad o tom, kde sa vaša webová stránka nachádza v najpopulárnejších vyhľadávačoch.
  • Budovanie prepojení: Podrobný prehľad o počte webových stránok, ktoré odkazujú na vašu stránku.
  • Analýza lokality: Pohľad na to, ako úspešne ste začlenili svoje hlavné kľúčové slovo do celého webu.
  • Prístupnosť webovej lokality: Informácie o čase načítania a prístupnosti vášho webu.
  • Metriky dôveryhodnosti: Prehľad úrovne dôveryhodnosti alebo autority vášho webu.
  • Aktuálne indexovanie: Informácie o tom, koľko stránok vášho webu bolo indexovaných.

5. Internet Marketing Ninjas

SEO Tool: Internet Marketing Ninjas

Internet Marketing Ninjas je spoločnosť zameraná na SEO s rôznymi bezplatnými nástrojmi, ktoré môžete použiť na porovnanie svojej webovej stránky s konkurenciou, optimalizáciu webových stránok pre určité kľúčové slová, generovanie meta značiek a zvýšenie organickej návštevnosti vašej webovej stránky.

Tu je niekoľko príkladov bezplatných nástrojov SEO spoločnosti Internet Marketing Ninja, ktoré môžete využiť:

  • Nástroj na vyhľadávanie zlomených odkazov: Identifikujte nefunkčné odkazy a presmerovania a použite funkciu prehľadávania webu na vygenerovanie XML mapy webu.
  • Metadáta obrázkov: Zobrazte všetky odkazy na stránke (externé, interné atď.) na svojich webových stránkach a skontrolujte, čo funguje dobre a čo je nefunkčné alebo potrebuje aktualizáciu.
  • Nástroj na optimalizáciu na stránke: Pomocou tohto nástroja môžete vyhodnotiť obsah svojich webových stránok, metainformácie a interné odkazy.
  • Porovnanie vedľa seba: Porovnajte SEO vašich webových stránok s webovými stránkami konkurencie.
  • Čas načítania stránky: Analyzujte čas načítania stránky a čas, ktorý je potrebný na úplné zobrazenie jednotlivých komponentov webovej stránky.

6. Bing Webmaster

SEO Tool: Bing Webmaster

Služba Microsoft Bing Webmaster vám poskytuje prístup k mnohým nástrojom, ktoré ponúkajú prehľad o vašej webovej lokalite, ako sú napríklad nástroje na vytváranie správ, diagnostiku a SEO. Nástroje SEO, ktoré môžete používať bezplatne, majú silu pomôcť vám analyzovať vaše webové stránky, spravovať spätné odkazy a kontrolovať kľúčové slová, aby ste zabezpečili, že vaše webové stránky sú dobre optimalizované pre organické vyhľadávanie.

Tu sú niektoré z ďalších vecí, ktoré môžete robiť pomocou nástrojov SEO služby Bing Webmaster:

  • Pozrite si profily spätných odkazov: Zistite, aký je váš profil spätných odkazov, aby ste pochopili odkazujúce stránky, domény a kotvové odkazy.
  • Vykonajte prieskum kľúčových slov: Zistite, ktoré kľúčové slová a frázy vaše publikum vyhľadáva, ako aj objemy vyhľadávania týchto kľúčových slov a fráz.
  • Použite funkciu skenovania stránok: Prehľadajte svoje webové stránky a identifikujte technické chyby SEO.
  • Získajte správy SEO: Preskúmajte všetky chyby, ktoré sa nachádzajú na vašej webovej lokalite a jednotlivých stránkach lokality.

7. Trendy Google

SEO Tool: Google Trends

Tradičné nástroje SEO, ako sú tie, o ktorých sme už hovorili, sú skvelé na vykonávanie prieskumov a auditov, keď je vaša firma už zavedená. Ale čo ak začínate nový podnikateľský zámer a chcete vedieť, aké populárne odvetvia, témy a nápady ľudia skúmajú? Google Trends je skvelým miestom na preskúmanie nevyužitého potenciálu, ktorý môže priniesť veľké množstvo kľúčových slov pre vaše webové stránky.

Upozorňujeme, že služba Google Trends nie je miestom, kde získate podrobné údaje. Tento nástroj funguje najlepšie, keď ho použijete ako kompas na určenie smeru vašej stratégie SEO a potom tieto poznatky spojíte s robustnejším softvérom, ako je napríklad marketingový nástroj SEO od spoločnosti HubSpot.

Tu sa dozviete, čo by ste mali hľadať v službe Google Trends:

  • Trendy: Vyhľadajte trendy v konkrétnych krajinách alebo regiónoch sveta.
  • Obľúbené témy: Vyhľadajte populárne osoby a s nimi súvisiace dlhé kľúčové slová.
  • Porovnania: Porovnajte a porovnajte trendy v čase.

8. Seolyzer

SEO Tool: Seolyzer

Seolyzer je bezplatný nástroj na prehľadávanie stránok, analýzu protokolov a SEO, ktorý vám pomôže zistiť, ako vyhľadávače, ako napríklad Google, vnímajú vašu webovú lokalitu. Seolyzer získava informácie, ktoré prehľadávacie roboty zanechávajú v súboroch denníka vášho servera pri prehľadávaní vášho webu, aby identifikoval a vytvoril vaše kľúčové ukazovatele výkonnosti SEO. Nástroj tiež identifikuje chybové kódy, presmerovania a výkonnosť rýchlosti stránky.

Okrem toho vám Seolyzer môže pomôcť:

  • Monitorovať problémy SEO: Identifikovať zlý čas odozvy, chybové hlásenia a objem prehľadávania, aby ste ich mohli vyriešiť skôr, ako dôjde k vážnym škodám.
  • Spravovať vaše jedinečné kľúčové ukazovatele výkonnosti: Analyzujte výkonnosť stránok, objem prehľadávania, stavové kódy HTTP, aktívne a nové stránky a odozvu počítačov v porovnaní s mobilnými zariadeniami.
  • Segmentujte webové stránky: Určite, ktoré sú vaše najčastejšie prehľadávané stránky.
  • Porovnávajte webové stránky: Pozrite si, čo Google považuje za najdôležitejšie stránky, ktoré sú kľúčové pre výsledky vašej firmy.
  • Meranie vplyvu SEO: Pochopte vplyv vášho úsilia o SEO na základe jednotlivých stránok alebo podľa kategórie stránky.

9. SEOquake

SEO Tool: SEOquake

SEOquake je rozšírenie prehliadača Google Chrome, ktoré automaticky a bezplatne rýchlo kontroluje parametre SEO webovej stránky. Zahŕňa audity SEO na stránke, prehľady interných a externých odkazov, porovnávanie adries URL a domén v reálnom čase a export dátových súborov.

Ďalšie veci, na ktoré môžete SEOquake použiť, sú:

  • Analýza prepojení: Pomocou funkcie Link Examiner získate podrobný opis toho, ako si vedú všetky vaše odkazy – vrátane URL, textu kotvy a iných typov odkazov.
  • Zamerajte sa na metriky, na ktorých záleží: Nastavte si prijímané správy SEOquake tak, aby zobrazovali len parametre a metriky, na ktorých vám záleží.
  • Audit SEO vašej webovej lokality: Identifikujte všetky problémy súvisiace so SEO, ktoré by vyhľadávače mohli nájsť.
  • Podeľte sa o svoje zistenia so zainteresovanými stranami: Výsledky analýzy SEO exportujte do upraviteľnej a zdieľateľnej správy.

10. Seobility

SEO Tool: Seobility

Seobility je bezplatný nástroj na kontrolu SEO. Pomocou neho môžete otestovať úroveň súladu vašej webovej lokality s dnešnými smernicami SEO. Jednoduchým zadaním adresy URL sa vaša stránka zanalyzuje a vy dostanete tipy, ako môžete svoju webovú stránku lepšie optimalizovať.

Okrem podrobného auditu SEO vašej webovej lokality získate prístup k 1 000 auditom podstránok, e-mailovým správam a upozorneniam a monitorovaniu kľúčových slov.

Tu je niekoľko ďalších výhod používania služby Seobility:

  • Vyhľadávanie technických chýb: Rýchlo vyriešte problémy na stránke SEO, aby ste obnovili stratenú návštevnosť a zabránili budúcim poklesom návštevnosti.
  • Presné bodovanie SEO: Získajte skóre SEO, ktoré zohľadňuje rôzne faktory webovej lokality vrátane metainformácií, kvality stránky, štruktúry odkazov a ďalších.
  • Analýza metainformácií: Pochopte špecifické problémy SEO s vašimi metainformáciami, ako sú metanázvy/opisy, metaznačky a neplatné alebo nesprávne názvy domén alebo adresy URL stránok.
  • Možnosti optimalizácie: Identifikujte oblasti na zlepšenie týkajúce sa rýchlosti a kvality vašich stránok (v súvislosti s textom, duplicitným obsahom, responzívnym dizajnom a atribútmi alt pre obsah).
  • Návrhy štruktúry prepojení: Pochopte, ako sa dá zlepšiť štruktúra vašej stránky a odkazov získaním údajov o hlavičkách, interných odkazoch a nesprávnom texte kotiev.
  • Opravy chýb servera: Identifikujte konkrétne chyby servera týkajúce sa akýchkoľvek presmerovaní, hlavičiek HTTP alebo súborov CSS a Javascript.

11. Kontrola mojich odkazov

SEO Tool: Check My Links

Check My Links je rozšírenie prehliadača Google Chrome, pomocou ktorého môžete zabezpečiť, aby vaše odkazy na interných alebo externých webových stránkach fungovali. Ak by ste napríklad hľadali nejaký výraz na Wikipédii, Check My Links by vám vedel povedať, koľko odkazov má daná stránka Wikipédie celkovo a koľko z týchto odkazov je nefunkčných.

Je to užitočné, pretože môžete okamžite vykonať opravy nefunkčných odkazov (alebo dúfajme, že skôr, ako sa stránka spustí). Funkcia Check My Links je podľa jej tvorcov ideálna pre vývojárov, redaktorov obsahu a webových dizajnérov.

Tu je niekoľko ďalších príkladov toho, čo Check My Links dokáže:

  • Identifikovať nefunkčné odkazy: Skontrolujte každý odkaz na vašich webových stránkach a identifikujte všetky neplatné odkazy.
  • Automatické zvýraznenie problémov: Rýchle zobrazenie dobrých odkazov zelenou farbou a nefunkčných odkazov červenou farbou.
  • Export nefunkčných odkazov na ďalšiu analýzu: Jedným kliknutím skopírujte všetky zlé odkazy do schránky.

12. BROWSEO

SEO Tool: BROWSEO

BROWSEO je prehliadač SEO, ktorý vám umožňuje prezerať webové stránky v obmedzenom formáte, takže môžete analyzovať ich UX a obsah, ako aj získať prehľad o ich SEO. Po zadaní adresy URL sa výstup zdokonalí v HTML, takže budete môcť pochopiť štruktúru stránky, optimalizované výrazy pre vyhľadávanie a ďalšie faktory súvisiace so SEO.

Medzi príklady toho, čo môžete urobiť pomocou funkcie BROWSEO, patria:

  • Zobraziť počet slov na stránke: Nájdite optimálnu dĺžku textu na svojich webových stránkach.
  • Určite počet interných a externých odkazov na stránke: To vám umožní zistiť, ako funguje vaša stratégia prepojenia na jednotlivých stránkach.
  • Pozrite si všetky svoje metainformácie: Preskúmajte značky názvov, alt texty a meta popisy.

Platené nástroje SEO

Ďalej sa pozrime na niektoré platené nástroje SEO. (Upozorňujeme, že niektoré z týchto nástrojov majú skúšobné obdobie zadarmo. Niektoré ponúkajú aj úplne bezplatné plány, ale s obmedzeniami z hľadiska flexibility a prispôsobenia)

1. Marketing Miner

Cena: 23 eur/mesiac pred plánom Miner, 49 eur pred plánom Digger a 89 eur pred plánom Machine.

Marketing Miner je nástroj určený pre hĺbkové online analýzy, ktorý vám pomôže pochopiť a optimalizovať vašu webovú stránku. Tento nástroj integruje rôzne funkcie, čo vám umožňuje získavať a analyzovať kľúčové údaje týkajúce sa návštevnosti a konverzií.

Či už ste začiatočník v oblasti online analýz alebo skúsený expert, Marketing Miner ponúka nástroje a vedomosti na získanie hodnotných informácií a vylepšenie výkonnosti vašej webovej stránky.

Marketing Miner neoddeľuje jednotlivé funkcie, ale namiesto toho funguje synergicky:

  • Sledovanie konkurencie: Monitorujte aktivity vašich konkurentov a získajte z nich cenné údaje.
  • Analýza kľúčových slov: Identifikujte kľúčové slová, ktoré môžu zvýšiť návštevnosť a konvergenciu na vašej stránke.
  • Ťažba odkazov: Analyzujte odkazy na vašej webovej stránke a zistite, ktoré sú najhodnotnejšie.
  • On-page analýza: Skúmajte a optimalizujte obsah a štruktúru vašej webovej stránky.

2. Ahrefs

SEO Tool: Ahrefs

Cena: Dolárov, 99 dolárov/mesiac pre Lite, 179 dolárov/mesiac pre Standard, 399 dolárov/mesiac pre Advanced, 999 dolárov/mesiac pre Agency

Ahrefs je pokročilý zdroj SEO, ktorý skúma vlastnosti vašich webových stránok a vytvára profily kľúčových slov, odkazov a umiestnení, aby vám pomohol robiť lepšie rozhodnutia o vašom obsahu.

Niektoré z hlavných funkcií Ahrefs sú:

  • Prieskumník stránok: Zobrazuje výkonnosť konkrétnych webových stránok na vašej webovej lokalite.
  • Prieskumník obsahu: Umožňuje vám vyhľadávať vysoko výkonné webové stránky podľa konkrétnych kľúčových slov a tém.
  • Prieskumník kľúčových slov: Generuje mesačný objem vyhľadávania a mieru prekliku na konkrétne kľúčové slová.
  • Audit stránok: Prehľadáva zadané vertikálne oblasti vo vašej doméne a odhaľuje množstvo technických problémov na úrovni stránok.

3. SEMrush

SEO Tool: SEMrush

Cena: 119,95 USD/mesiac pre Pro, 229,95 USD/mesiac pre Guru alebo 449,95 USD/mesiac pre Business

SEMrush je prepracovaný prístrojový panel, ktorý poskytuje správy o výkonnosti domén ako celku a ich konkrétnych stránok. SEMrush ponúka množstvo zdrojov, jedným z nich je SEO Toolkit.

Toolkit umožňuje sledovať zlepšenie viditeľnosti webovej stránky v priebehu času, ako aj zistiť, na ktoré kľúčové slová sa umiestňuje, akú pozíciu má stránka na kľúčové slovo, mesačný objem vyhľadávania kľúčového slova a ďalšie informácie.

SEMrush vám tiež umožňuje:

  • Budovať odkazy: Analyzovať spätné odkazy z iných webových stránok na vašu stránku.
  • Používať nástroj Kúzlo kľúčových slov: Identifikovať všetky kľúčové slová, ktoré potrebujete na úspešné vybudovanie stratégie SEO.
  • Pozrite si stratégie svojich konkurentov: Identifikujte platené kľúčové slová alebo reklamnú kópiu používanú v PPC reklamách vašej konkurencie.
  • Získajte odporúčania: Zistite, ako môžete zvýšiť organickú návštevnosť optimalizáciou svojho obsahu.

4. Sitechecker

Cena: 7-dňová skúšobná verzia; 49 USD/mesiac pre základný plán; 149 USD/mesiac pre štandardný plán; 249 USD/mesiac pre prémiový plán

Sitechecker je komplexné riešenie na SEO audit stránok s vyhľadávaním príležitostí na zvýšenie organickej návštevnosti z vyhľadávania. Sitechecker slúži na automatické monitorovanie výkonnosti vašich webových stránok a včasné informovanie o zistených chybách a hľadaní rastových bodov.

Medzi hlavné funkcie, ktoré Sitechecker ponúka, patria:

  • Audity stránok: Sledovanie všetkých typov chýb na lokalite rýchlosťou 150 stránok za minútu. K dispozícii je jemné doladenie na monitorovanie funkčnosti webovej lokality s automatickým upozornením pri zistení problémov.
  • Sledovanie pozícií: Sledovanie pozícií kľúčových slov pre zadané dotazy v ľubovoľnej vyhľadávacej sieti podľa výberu, na ľubovoľných zariadeniach a v danom regióne. Pohodlná práca s výsledkami a denné správy do e-mailu.
  • Sledovanie spätných odkazov: Sledujte zmeny spätných odkazov nepretržite, aby ste predišli strate cenných odkazov. Ovládajte a rozhodujte, ktoré odkazy sa majú zhromažďovať a sledovať.
  • Rozšírenie Chrome typu všetko v jednom: Okamžitá kontrola kľúčových slov a pozícií v SERP v rámci prehliadača.

5. SEOptimer

seoptimer-site-audit

Cena: 14-dňová bezplatná skúšobná verzia; 19,99 USD/mesiac

SEOptimer je nástroj na audit SEO a podávanie správ, ktorý používajú digitálne agentúry na vytváranie auditov pod bielou značkou a na svojich webových stránkach vkladá formulár auditu na generovanie potenciálnych zákazníkov. Správy SEOptimera sú komplexné a kontrolujú viac ako 70 rôznych dátových bodov.

Môžete spustiť bezplatné audity stránok priamo z ich domovskej stránky. Na lokalitu sa aplikuje celkové skóre a ďalšie skóre sú rozdelené do 5 kategórií: On-page SEO, spätné odkazy, použiteľnosť, výkon a sociálne médiá (vrátane lokálneho SEO). Správa obsahuje podrobnosti o každej kontrole a uvádza hodnotenie vyhovel/nevyhovel spolu s odporúčaniami, ako sa zlepšiť.

Medzi hlavné funkcie, ktoré SEOptimer ponúka, patria:

  • Neobmedzené audity s bielym označením: vytvárajte prispôsobené audity SEO s bielym označením.
  • Nástroj na vloženie auditu: plne prispôsobte a vložte formulár na audit webu do webovej stránky vašej agentúry na generovanie nových potenciálnych zákazníkov.
  • SEO Crawler: skenujte každú stránku webu na prítomnosť problémov a identifikujte problémy, ktoré brzdia umiestnenie webu.
  • Nástroj na výskum kľúčových slov: rýchlo vykonajte výskum kľúčových slov, pozrite si objem vyhľadávania, konkurenciu, návštevnosť a CPC.

6. KWFinder

SEO Tool: KWFinder

Cena: 10-dňová bezplatná skúšobná verzia; 29 USD/mesiac

Niekedy nepotrebujete nástroj SEO so všetkými zvončekmi a píšťalkami, ak potrebujete iba vykonať prieskum kľúčových slov. KWFinder je skvelý softvér, ktorý vypĺňa medzeru medzi prácou na SEO ako oriešok a copywritingom. Nájdete kľúčové slová, ktoré nie je príliš ťažké zaradiť, ale stále nesú potenciál priniesť návštevnosť.

Jedinečnosť nástroja KWFinder spočíva v tom, ako plynulo sa presúva medzi jazykmi a regiónmi, takže môžete slúžiť svojmu publiku bez ohľadu na to, kde na svete sa nachádza.

Medzi hlavné funkcie, ktoré KWFinder ponúka, patria:

  • Skryté informácie o dlhých kľúčových slovách: Nájdite dlhé chvostové kľúčové slová, ktoré vám poskytujú viac príležitostí na získanie návštevnosti.
  • Prehľad o kľúčových slovách konkurencie: Pozrite sa, ako sa stratégia kľúčových slov vašej konkurencie porovnáva s vašou vlastnou stratégiou, a nájdite ďalšie príležitosti na hľadanie kľúčových slov.
  • Nástroj na analýzu SERP: Analyzujte konkurenciu v SERP a pochopte, aké prvky čitatelia na vašich stránkach hľadajú.
  • Nástroj na prieskum miestnych kľúčových slov: Zistite, čo vyhľadávači hľadajú na miestnej úrovni, a oslovte miestne trhy, aby ste získali väčšiu návštevnosť.

7. GrowthBar

GrowthBar homepage

Cena: V prípade, že sa vám nepodarí získať viac informácií, môžete si vybrať z nasledujúcich možností: 1: $29/mesiac pre Standard, $79/mesiac pre Standard, $129/mesiac pre Agency.

GrowthBar je rozšírenie prehliadača Chrome, ktoré vám pomôže vykonávať prieskum kľúčových slov, analýzu konkurencie a sledovať pozície v SEO. Pomocou GrowthBar získate prístup k údajovým bodom o akejkoľvek webovej lokalite priamo zo stránok s výsledkami vyhľadávania. Vďaka tomu môžete posúdiť výkonnosť svojich konkurentov a zobraziť rastové kanály, kľúčové slová, spätné odkazy a reklamy, ktoré im fungujú.

Tu je niekoľko ďalších kľúčových funkcií aplikácie GrowthBar:

  • Používajte funkciu Top kľúčové slová a spätné odkazy: Zistite, ktoré platené a organické kľúčové slová prinášajú na vaše webové stránky najväčšiu návštevnosť, a získajte zoznam najautoritatívnejších spätných odkazov smerujúcich na vaše webové stránky.
  • Získajte skóre obtiažnosti kľúčových slov: Na základe sily autorít domén URL, ktoré sa umiestňujú na prvej strane, môžete rýchlo posúdiť, aké ťažké by bolo umiestniť sa na konkrétne kľúčové slovo.
  • Použite nástroj Word Count (Počet slov): Zobrazte si počet slov na ľubovoľnej stránke priamo zo SERP.
  • Spustite reklamy na Facebooku: Získajte vizuálnu predstavu o tom, ako vyzerajú z pohľadu vyhľadávača.
  • Použite nástroj Návrhy kľúčových slov: Získajte zoznam súvisiacich kľúčových slov, na ktoré by ste sa mohli chcieť umiestniť, spolu s ich objemom vyhľadávania a cenami CPC.

8. Woorank

SEO Tool: Woorank

Cena: Cena: 14-dňová skúšobná verzia zdarma, 79,99 USD/mesiac pre verziu Pro, 199,99 USD/mesiac pre verziu Premium alebo kontaktujte pre cenovú ponuku pre podnik

Hĺbková analýza stránok Woorank pomáha marketérom odhaliť príležitosti na optimalizáciu a zlepšenie. Táto analýza zohľadňuje výkonnosť existujúcich iniciatív SEO, sociálnych médií, použiteľnosť a ďalšie.

Každá správa je rozdelená na časti, ktoré vám pomôžu jednoducho analyzovať vaše stránky a identifikovať ciele na optimalizáciu. Tu je niekoľko funkcií správy:

  • Kontrolný zoznam marketingu: Prehľad bežných marketingových úloh, ktoré môžete vykonať v rámci realizácie stratégie SEO.
  • SEO: Analyzujte svoje metriky SEO v porovnaní s vašimi cieľmi.
  • Mobilné zariadenia: Rozhodnite sa, ktoré taktiky optimalizácie pre mobilné zariadenia použijete na základe mobilných údajov.
  • Sociálne siete: Vyberte si, či je možné použiť optimalizáciu pre mobilné zariadenia: Získajte prehľad o tom, ako sa sociálne médiá podieľajú na vašej návštevnosti a cieľoch SEO.

9. BuzzStream

SEO Tool: BuzzStream

Cena: $24/mesiac pre Starter, $124/mesiac pre Group, $299/mesiac pre Professional, $999+ pre Custom

Hoci sú spätné odkazy na vašu webovú lokalitu rozhodujúce pre dobré umiestnenie v Google, oslovovanie, ktoré vykonávate pri budovaní odkazov, môže pripomínať telefonovanie za studena. BuzzStream uľahčuje vyhľadávanie vhodných ľudí, vymýšľanie účinných e-mailových správ a sledovanie, kto prijal jednotlivé žiadosti o odkazy.

BuzzStream vám tiež pomôže:

  • Identifikovať kandidátov na oslovenie: Nájdite ich na základe ich odvetvia a toho, ako sú zapojení v rôznych sociálnych sieťach.
  • Identifikovať kandidátov na spätné odkazy: Ide o osoby, ktoré budú pravdepodobne ochotné prijať vašu žiadosť o spätný odkaz z iných dôvodov, ktoré sú jedinečné pre výklenok vašej firmy.

10. Moz Pro

SEO Tool: Moz Pro

Cena: $99/mesiac pre Standard, $149/mesiac pre Medium, $249/mesiac pre Large, $599/mesiac pre Premium

Predplatné Moz Pro slúži ako komplexný nástroj na zvýšenie pozície vašej firmy vo vyhľadávaní. Kolekcia výskumných nástrojov Moz poskytuje predplatiteľom zdroje, ktoré potrebujú na identifikáciu príležitostí SEO, sledovanie rastu, vytváranie prehľadov a optimalizáciu svojho úsilia.

Moz Pro obsahuje aj:

  • Prehľadávač webových stránok: Analyzuje až 3 000 odkazov na danej adrese URL.
  • E-mailovú správu: V prípade potreby môžete posielať správy na e-mailové adresy: Podrobné údaje o prehľadávaní stránok, na ktoré vaše stránky odkazujú.
  • Prehľad o rôznych faktoroch „crawlability“: Patrí medzi ne duplicitný obsah a presmerovania, ktoré by mohli ovplyvňovať výkonnosť vašej SEO.

11. Linkody

SEO Tool: Linkody

Cena: 30-dňová bezplatná skúšobná verzia; 14,90 USD/mesiac pre Webmaster, 24,90 USD/mesiac pre Advanced, 49,90 USD/mesiac pre Pro, 99,90 USD/mesiac pre Agency a 153,90 USD/mesiac pre Agency XL

Najlepší spôsob, ako pochopiť výkonnosť vašej off-page SEO, je mať dobrý prehľad o vašich spätných odkazoch. Linkody vám umožňuje zisťovať, sledovať, analyzovať a rušiť spätné odkazy, a to všetko prostredníctvom ľahko použiteľného rozhrania.

Okrem toho nástroj kontroluje vaše odkazy 24 hodín denne, 7 dní v týždni a informuje vás o všetkých zmenách, takže môžete okamžite konať v prípade straty alebo poškodenia odkazu.

Medzi ďalšie funkcie aplikácie Linkody patria:

  • „Špehovanie“ spätných odkazov vašich konkurentov: Jednoducho zadajte adresu URL svojho konkurenta a nechajte nástroj vytiahnuť všetky odkazy a metriky. Vrátené informácie vám pomôžu objaviť pre vašu značku vysokokvalitné príležitosti na spätné odkazy relevantné pre daný výklenok.
  • Získajte užitočné poznatky: Zobrazte si najdôležitejšie metriky, pokiaľ ide o sledovanie spätných odkazov, ako napríklad atribút „rel“, stav indexácie Google, autoritu domény webovej lokality, skóre spamu, pozíciu Alexa a ďalšie.
  • Vytvárajte zostavy pod bielou značkou: Stiahnite si správy, ktoré môžete zdieľať so svojím tímom a/alebo klientmi, aby ste získali lepšiu predstavu o distribúcii spätných odkazov a pokroku v budovaní odkazov.

12. Screaming Frog SEO Spider

SEO Tool: Screaming Frog SEO Spider

Cena: Cena: zadarmo alebo 149 €/rok

Tento program, navrhnutý špeciálne pre používateľov zameraných na SEO, prehľadáva vami zadané webové lokality a skúma adresy URL z hľadiska bežných problémov SEO. Tento program zjednodušuje a urýchľuje inak časovo náročný proces – najmä v prípade väčších webových stránok. (Ručné vyhodnotenie rovnakých adries URL by mohlo trvať hodiny alebo dni.)

Ďalšie pozoruhodné funkcie programu Screaming Frog SEO Spider sú:

  • Program v jazyku Java: Screaming Frog obsahuje intuitívny program v jazyku Java s prehľadnými kartami.
  • Jednoduchý export do programu Excel: Ďalšie analýzy údajov SEO.

13. Remove’em

SEO Tool: Remove'em

Cena: 249 USD jednorazová platba za doživotný plán, 99 USD/mesiac za predplatné (jedna webová lokalita) alebo 899 USD/mesiac za agentúru (viac ako 10 webových lokalít)

Ak kupujete doménu webovej stránky, ktorá bola v minulosti používaná, alebo obnovujete zlú stratégiu SEO, môžete pri vykonávaní auditu objaviť niektoré problematické spätné odkazy. Umelé alebo neprirodzené odkazy majú potenciál vážne poškodiť vaše umiestnenie vo vyhľadávaní. Remove’em vám pomôže zbaviť sa týchto odkazov.

Tento nástroj má schopnosť:

  • Skenovať váš profil spätných odkazov: Objaviť zoznam kontaktných informácií pre odkazy a domény, ktoré budete musieť osloviť na odstránenie.
  • Exportovať zoznam spätných odkazov: Ak chcete, môžete spätné odkazy zrušiť tým, že poviete spoločnosti Google, aby tieto „zlé“ odkazy nebrala do úvahy pri prehľadávaní vášho webu.

14. AnswerThePublic

SEO Tool: AnswerThePublic

Cena: 99 USD/mesiac pre mesačný plán, 79 USD/mesiac pre ročný plán, 199 USD/mesiac pre plán Expert

AnswerThePublic je nástroj na počúvanie vyhľadávania a kľúčových slov, ktorý počúva údaje o automatickom dokončovaní z vyhľadávača Google a iných vyhľadávačov a potom vám poskytne zoznam fráz a otázok, ktoré ľudia hľadajú okolo vášho kľúčového slova. To vám umožní vytvoriť webové stránky a obsah na mieru vášmu publiku, aby ste zvýšili návštevnosť a konverzie.

S AnswerThePublic môžete tiež:

  • Dostávať aktualizácie: Vidieť, kedy ľudia hovoria o vašich najrelevantnejších kľúčových slovách.
  • Sledovať trendy kľúčových slov: Pochopiť správanie pri vyhľadávaní kľúčových slov medzi vašou cieľovou skupinou a zákazníkmi.
  • Vidieť vyhľadávanie v reálnom čase: Zobrazte si kľúčové slová a frázy, ktoré vaše publikum vyhľadáva v reálnom čase.
  • Získajte nápady pre svoje webové stránky a blog: Objavte nové nápady na obsah na základe relevantného prieskumu kľúčových slov.

15. Hrdina kľúčových slov

SEO Tool: Keyword Hero

Cena: 14-dňová skúšobná verzia pre ľubovoľný plán, zadarmo pre Little Hero, 9 USD/mesiac pre Big Hero, 49 USD/mesiac pre Giant Hero a 149 USD/mesiac pre Ultimate Hero

Keyword Hero spája relácie vašich návštevníkov s kľúčovými slovami, ktoré použili pri pristátí na vašej stránke, a to všetko v rámci vášho účtu Google Analytics. Inými slovami, tento nástroj vám umožní pochopiť zámery vyhľadávania vašej organickej návštevnosti.

Tu je niekoľko ďalších činností, ktoré môžete vykonať pomocou nástroja Keyword Hero:

  • Identifikujte organickú návštevnosť a konverzie: Odhaľte úspešnosť, ktorú získavate zo zamýšľaných kľúčových slov.
  • Oddeľte návštevnosť: Identifikujte značkovú a neznačkovú návštevnosť z vyhľadávania.
  • Optimalizujte svoju pozíciu v SERP: Optimalizujte svoje webové stránky pre konkrétne cieľové kľúčové slová.
  • Pozrite si podrobnosti o vyhľadávaní: Pochopte, či vaši návštevníci použili na vyhľadanie vašej webovej stránky informačné alebo transakčné dotazy.

16. SpyFu

SEO Tool: SpyFu

Cena: 39 USD/mesiac za Basic, 69 USD/mesiac za Professional, 129 USD/mesiac za Unlimited.

SpyFu je nástroj na prieskum konkurenčných kľúčových slov pre Google Ads. Okrem prieskumu kľúčových slov pomáha pri prieskume konkurencie PPC, prieskume konkurencie SEO a pri vytváraní vlastných zoznamov a domén.

Nástroj vám pomôže zvýšiť návštevnosť vašich kampaní Google Ads a webových stránok, monitorovať platené aj organické pozície v službách Google, Bing a Yahoo a získať spoľahlivé a presné kontaktné informácie pre potenciálnych zákazníkov.

Pomocou SpyFu môžete tiež:

  • Stiahnuť kľúčové slová PPC konkurencie: Tento prehľad môžete použiť na vytvorenie konkurenčnejších stratégií PPC, ktoré môžu konkurovať v reklamnom priestore.
  • Stiahnuť kľúčové slová SEO konkurencie: Využite tento prehľad na vytvorenie konkurenčnejších stratégií pre organické kľúčové slová, ktoré môžu konkurovať v SERP.
  • Prehľad trendov hodnotenia: Hodnotenie stránky alebo webovej lokality pre kľúčové slovo v priebehu času.
  • Objavte nápady na kľúčové slová: Odporúčania pre kľúčové slová pre vaše reklamy v službe Google, ktoré zvýšia šance na konverziu.

17. Seomater

SEO Tool: Seomater

Cena: 1: $19/mesiac pre malé firmy, $49/mesiac pre profesionálov, $179/mesiac pre neobmedzené.

Seomater je nástroj na audit SEO a prehľadávanie webových stránok. Pomáha pri technickej analýze SEO a testovaní optimalizácie SEO na stránke. Po prehľadaní vašej webovej lokality nástrojom dostanete správu SEO, ktorá vysvetľuje rôzne prvky súvisiace so SEO vašej webovej lokality vrátane interných a externých odkazov, spätných odkazov, kvality a rýchlosti stránky, sociálnych médií, organickej prítomnosti a ďalších.

Vaša analýza bude obsahovať aj tipy, ako môžete každý z týchto prvkov SEO zlepšiť. Okrem toho môžete:

  • Používať funkciu upozornení na monitorovanie SEO: Vaša webová lokalita bude automaticky prehľadávaná a ak sa na nej vyskytne nejaký problém z hľadiska SEO, dostanete okamžité upozornenie.
  • Získať podrobné správy: V prípade, že sa vám nepodarí získať podrobné správy, môžete si ich pozrieť: Získajte prehľad o svojich prvkoch SEO na stránke a mimo nej.
  • Používajte nástroj na porovnávanie domén: Porovnajte dve konkurenčné webové lokality a zistite silné a slabé stránky ich SEO (napríklad nefunkčné odkazy, kvalita obsahu, značky HTML a ďalšie).

18. ContentKing

SEO Tool: ContentKing

Cena: 139 USD/mesiac pre Basic, 319 USD/mesiac pre Standard, 449 USD/mesiac pre Pro alebo 1279 USD pre Enterprise.

ContentKing je nástroj na audit SEO a sledovanie obsahu v reálnom čase – sleduje vašu webovú lokalitu 24 hodín denne, 7 dní v týždni, takže akékoľvek problémy súvisiace so SEO nezostanú nepovšimnuté príliš dlho. Nástroj je založený na cloude, čo znamená, že nie je potrebná žiadna inštalácia a vaše údaje a správy sú k dispozícii vždy, keď ich potrebujete.

Pomocou nástroja ContentKing môžete tiež:

  • Zlepšiť svoju SEO: Pomocou nepretržitých auditov webových stránok (a algoritmov) od ContentKing môžete získať prehľad o svojej SEO optimalizácii a prijímať úlohy, ktoré vám pomôžu optimalizovať vaše webové stránky.
  • Dostávať upozornenia: Dostávajte upozornenia vždy, keď je niečo na vašich webových stránkach nefunkčné alebo už nie je dobre optimalizované, aby ste mohli problém efektívne odstrániť.
  • Sledovanie zmien: Sledujte históriu všetkých zmien obsahu na vašom webe (napríklad zmeny na jednotlivých webových stránkach a zmeny v súbore robots.txt) a vyhľadávajte v histórii zmien.
  • Vizualizujte údaje: Zobrazte si informačné panely a prehľady v reálnom čase.

19. Hodnotenie SE

se ranking

Cena: 39,20 USD/mesiac pre Essential, 87,20 USD/mesiac pre Pro alebo 191,20 USD/mesiac pre Business.

SE Ranking je komplexná platforma SEO, ktorá analyzuje stav a výkonnosť webových stránok, poradie kľúčových slov a návštevnosť. Poskytuje tiež prehľad o vašich konkurentoch, čo vám umožní lepšie pochopiť prostredie SEO a upraviť svoju marketingovú stratégiu. Keďže SE Ranking je nástroj SEO s bielou značkou, môžete si vytvoriť vlastné správy SEO s možnosťami brandingu a personalizácie.

Teraz, keď ste sa dozvedeli o niektorých najlepších bezplatných a platených nástrojoch SEO na trhu, určte, ktorá možnosť vám pomôže dosiahnuť ciele SEO, a začnite s auditom, optimalizáciou a monitorovaním svojej webovej lokality, jednotlivých webových stránok a obsahu.

Pomocou nástroja SE Ranking môžete tiež:

  • Kontrola poradia kľúčových slov: Monitorovať pozície vašich kľúčových slov a vašich konkurentov a poskytovať presnú analýzu pozícií kľúčových slov, vyhodnocovať potenciál SEO a zobrazovať zmeny historických údajov.
  • Audit stavu webovej lokality: Vyhodnoťte všetky svoje webové stránky a vytvorte hĺbkovú správu o technických a výkonnostných chybách webových stránok s akčnými tipmi na ich riešenie.
  • Analýza konkurencie: Preskúmajte dynamiku návštevnosti webových stránok vašich konkurentov, poradie kľúčových slov a ďalšie údaje v organickom a platenom vyhľadávaní.
  • Analýza spätných odkazov: Analyzujte ľubovoľnú webovú lokalitu a vytvorte kompletnú správu o profile spätných odkazov s dynamikou nových a stratených odkazov na lokalitu a odkazujúcich domén, rozložením textu kotvy a strán, na ktoré sa najviac odkazuje.

Teapot vám so SEO analýzou s radosťou pomôže

Ak nepatríte práve medzi ostrieľaných marketérov a hľadáte špecialistu s dlhoročnými skúsenosťami a preukázateľnými výsledkami, obráťte sa na Teapot. Pomôžeme vám dosiahnuť posun vo výsledkoch vyhľadávania, ktorému predchádza poctivá a detailná analýza, ktorá nám pomáha zhromažďovať údaje na získanie organickej návštevnosti.

Ak ste čítali naše predošlé články o optimalizácii pre vyhľadávače, už viete, že SEO je dlhodobá záležitosť a jej účinok sa dostaví približne po 3 až 6 mesiacoch dôslednej práce. Aby ste vedeli, na čom ste, dostanete od nás presne popísané výstupy práce. 
A aby sme nezabudli, jednou optimalizáciou to nekončí. Vysoko konkurenčé oblasti vyžadujú neustálu kontrolu, úsilie a ďalšiu optimalizáciu. V opačnom prípade by ste sa mohli opäť dostať na nižšie pozície. Je to doslova boj. Potrebujete pomôcť?